ETUSIVU | BLOGI | KARPPIRAPORTIT | MAFIA-UUTISET | JÄSENISTÖ | KONTAKTI | YLLÄPITÅ
Mafia-uutiset

Namsen - Gartland 2015

Julkaistu 18.07.2015
Kuvia 24 kpl
Author: - Stickan / Karppimafia

Viime kesänä pääsin vihdoinkin haavelemalleni joelle ja tänä vuonna oli samaa herkkua uudestaan luvassa. Tosin hieman myöhäisempään ajankohtaan ja eri kalaporukalla. Matka oltiin lyöty jo lukkoon hyvissä ajoin ja lähtijät oli selvillä. Nyt oli todella sekalainen seurakunta kyseessä, ikähaarukaltaan 14 – 65 vuotta.

Viime vuoden majoituskin Rossetin kartanolla oli vaihtunut joen toiselle puolelle, legendaariseen Gartlandsborgin kartanoon, jossa tilat huokuivat ikivanhoja lohiperinteitä vielä enemmän, kuin joen toisella puolella. Joka sekin oli upea ja viihtyisä paikka asua. Isäntäväki molemminpuolin jokea huokuu ystävällisyyttä, joten jo pelkästään puitteet tarjoavat niissä maisemissa ikimuistoisen lohimatkan Gartlandin lohipooleille kalaan Kartanon vanhoja seiniä koristivat erillaiset muistot lohista ja niitä kalastaneista lohiloordeista, sekä muista vieraista, jotka siellä on kalastanut. Suurlohien ääriviivoja lattiassa, perhoja kehystettynä tauluissa. Yli 20 kg suurlohien taulut saamatietoinen "Hall of famessaan". Ikivanhoja keloja ja uistimia, joilla on edelliset liki 150 – vuotta pyydetty.

Paikka huokuu historiallisia perinteitä ja niiden ympäröimänä nykypäivän ihmispoloinen tuntee olonsa todella nöyräksi ja samalla kuitenkin onnelliseksi, kun saa kalastaa samoilla jalanjäljillä. Näissä hommissa, kun uuden kalapaikan keksiminen on hieman vaikeampaa, kuin karppihommissa. Parasta paikassa on se, että poolilla ei pääse kalastamaan muut, kuin sinne kutsutut henkilöt. Nyt olin toista kertaa tässä paratiisissa ja lohta olisi joessa alkutiedon mukaan erittäin mukavasti.

Menomatka perille sujui mukavasti ja maisemia ihaillen. Autossa mukana faija ja Asko. Tuo herrasmies, johon sain tutustua viime vuoden reissulla. Matkalla pysähdyttiin syömään Krokomin kylässä Ruotsin puolella ravintola Chilin buffassa. Loistava ruokapaikka, jonka oli myös löytäneen kaikki paikallisetkin. Perille päästyämme oli jo muu jengi saapunut kartanolle. Takkuinen laumamme koostui tällä kertaa Juhasta, Timosta, Eetusta, Latesta, Jompusta, Markosta, Ollista, Askosta, faijastani ja toki allekirjoittaneesta. Huoneiden jako ja kamat kasaan. Yöllä alkaisi kalastus. Lohikuumetta oli selvästikin havaittavissa. Keli oli kylmä. Vain n. 10 astetta päivällä. Yöllä lämpötila putosi siitä puoleen. Vaatetta sai olla päällä reilusti. Etenkin vapamiehillä.

Joki aloitti antinsa jokseenkin heti. Ja samaa ilotulitusta jatkuikin sitten koko reissun ajan. Lohta nousi jokeen ja ne purivat kiukulla niille tarjoamiamme Mankaloita. Kalaa jokaisen siiman päähän. Osa ylös ja raivoisista tärpeistä taas osa irti. Reissun alkupäivinä oli jo kaikilla useita lohikontakteja. Tiina soitti jossain vaiheessa ja kertoi suru-uutisesta. Helmi-mummo oli jäänyt auton alle ja menehtynyt. 89-vuotiaana ja nyt sitten noin. Sekavat oli tunteet kalansaamisen ja moisen tapaturman takia. Uskomatonta menoa sitten vaan jatkui kalastuksemme loppuun asti, jota kesti kaikkiaan viisi vuorokautta. Pari lohiluokan kalaa, lohijalkoja ja niin pirun villejä tittejä, ettei niitä meinannut saada edes isoon lohihaaviin sopimaan. Uskomattoman hienoja ja todella vauhdikkaita kaloja. Kaikkiaan saimme ylös asti lohia 44 kappaletta ja siihen vielä muutama meritaimen päälle. Kylmät kelit väistyivät ja tilalle saapui helle. Varjossa +25 astetta, mutta se ei haitannut lohenottia, muutoin kuin lohimiesten laiskistumisella. Aurinkoa otettiin ja nautittiin kesästä, mikä ei kotimaassa ollut vielä näyttänyt vastaavaa.

Vaikka kalareissulla oltiinkin, niin mukavimpana jäi mieleen ne yhteiset ruokailuhetket ja leppoisa meininki. Ei ördäämistä, eikä muutakaan fiilistä laskevaa menoa. Laksaquariumilla käytiin perinteisesti syömässä ja osa porukasta kävi Namsoksen kylilläkin. Itselleni riitti läheinen Gronginkylä, missä tuntui olevan jonkin sortin maailma kylässä festivaali. Oli somalia, afgaania ja syyrian suunnalta saapuneita lapsosia jonottamassa taikaseinästä rahaa. Isäntäväen yllätys kutsua minut syömään heille rapuja jää ikuisesti mieleeni. Mukavia ja lämminhenkisiä ihmisiä, joiden seurassa oli hienoa seurata alhaalla virtaavaa Namsenia. Kokonaisuudessa lohien määrä yllätti minut ja kun siihen lisätään kaikki tärpit ja karkuutukset päälle, joita oli vähintään sama määrä, kuin ylös asti tulleita kaloja. Paluumatka meni lungisti ja reilussa vuorokaudessa olin taas kotona.

Kiitoksia isäntäväelle ja mukana olleille kalamiehille. Ensi vuonna näemme jälleen ja toivottavasti samassa rennossa ja viihtyisässä seurassa.

- Stickan / Karppimafia

< Takaisin uutisiin...